Sanacije sten in stropov

Po letih pleskanja in nanašanja različnih vrst materialov na stene in strope, se barva prične luščiti. Z ročnim struganjem (odstranjevanje s pleskarsko lopatico) razpokanega materiala ni mogoče temeljito odstraniti, zato na stropu ali steni vedno ostane še kakšna plast barve. Zanjo ne moremo biti povsem prepričani, da bo nudila dovolj dober oprijem za novi nanos materiala.

S strojnim struganjem (rezkanjem) barve pa se stari sloji odstranijo do zdravega ometa. Strojno odstranjevanje je občutno hitrejše in učinkovitejše. Je tudi bolj čisto, saj se odstranjeni material sproti odsesava. Z rezkanjem odstranjujemo tudi trdovratne nikotinske in oljne madeže, ter odstranjujemo omet, ki ga je napadla plesen.

Postopek sanacije

Iz sten in stropov odstranimo vse stare nanose barve in impregniramo omet. Impregnirno sredstvo okrepi omet in napravi dobro oprijemljivo podlago za nadaljne delo. Porezkane stene in strope saniramo s cementnim lepilom in armirno mrežico, ki preprečuje pokanje. Na koncu sanirana področja še zgladimo in prepleskamo.